skip to Main Content

Bedankt, verhalen over borstkanker en het verwerkingsproces

o.a. met hulp van Ismakogie

bedankt__monique_motshagen

Als je de diagnose borstkanker krijgt, staat je wereld op zijn kop. Maar één ding kan ik wel zeggen. je bent heel erg met jezelf bezig al die tijd.

Wat heeft Ismakogie voor mij betekend in die periode?

Eigenlijk heel veel. Door het hele proces, en ik was behoorlijk bang vooral voor de chemotherapie, veranderde mijn hele houding. Ik betrapte me er op dat ik soms met gebalde vuisten op de bank lag. Geheel verkrampt. Mijn benen stonden stijf van de spanning. Het meeste kwam van de chemo af natuurlijk want dat maakt een hele hoop kapot van binnen, maar ook de angst werkte daaraan mee.

Na de chemokuren ben je al je energie kwijt, en daardoor super snel moe. De cellen in je lijf zijn beschadigd en moeten weer helemaal herstellen. En dat duurt erg lang. Als ik mijn bed uitstapte leek ik wel tachtig zo stijf was mijn lijf, en mijn voeten deden zo zeer.

Op een gegeven moment heb ik mezelf bij elkaar gepakt en ben heel langzaam wat kleine bewegingen gaan maken. Mijn collega, vriendin Astrid Barlag, heb ik gebeld en gevraagd of ze me kon helpen om mijn houding ‘beetje bij beetje’ te herstellen. Samen hebben we elke week Ismakogie gedaan. In het begin was ik na 5 minuten al bekaf. Steeds maakten we de ‘les’ langer. Na een aantal keren kon ik het weer 20 minuten en na verloop van tijd kon ik het weer 1 uur en meer volhouden. Ik ben er nog steeds niet helemaal, maar door goed mijn Ismakogie bewegingen te oefenen komt het zeker goed. Ik wil Astrid dan ook bedanken dat ze me geholpen heeft. Toppertje!

Nu ik zelf deze ziekte heb gehad, begrijp ik hoe belangrijk het is om inzicht te hebben als behandelaar of docent. Het heeft een hele impact en een onhandige opmerking kan heel hard aankomen. Deze ziekte maakt je ook nog eens extra emotioneel en gevoelig dus als Ismakogiedocent moet je daar erg op letten!

In de periode van operatie tot aan nu, heb ik een boek geschreven. Het is een verhalen boek, waar ik ook mijn humor in kwijt kon, met wat ik heb meegemaakt en heb doorstaan. Het is een boek voor mensen die kanker hebben of hebben gehad ter ondersteuning. Wat ik ook erg belangrijk vind,  is de mensen in je omgeving. Veel mensen durven je ook niet meer te bellen of langs te komen. Ze vinden het allemaal maar eng. Ik ben zelf in die periode naar een masseur geweest die erg onzeker was. Hij wist niet waar hij over moest praten. Voor jezelf is het ook moeilijk. Want je komt daar toch maar met een pruik, mutsje of kaal hoofd.

Daarom heb ik het boek ook geschreven voor iedereen die een beroep heeft waar je met mensen bezig bent, therapeuten, schoonheidsspecialisten en in ons geval de Ismakogiedocent.

Het is belangrijk om te weten wat er in iemand omgaat en hoe iemand zich voelt. Omdat veel mensen er  niet over durven te praten. Maar ook om een stukje angst voor de ziekte weg te nemen. Mijn verhalen zijn open geschreven zodat anderen kunnen begrijpen wat iemand in dit proces kan voelen en meemaken.

 

Titel:                Bedankt, Verhalen over borstkanker & het verwerkingsproces

Auteur:             Monique Motshagen

ISBN:               9789402222876

Het is te bestellen bij boekscout.nl   

De prijs:           € 18,75

auteur_bedankt__monique_motshagen

Back To Top